Brânzeturi elvețiene

branzeturi elvetiene

Brânzeturi elvețiene

Uită tot ce credeai că știi despre brânza elvețiană, mai ales dacă ceea ce îți imaginezi este un bloc cauciucat, alb, plin de găuri, învelit în plastic, găsit la supermarketul tău local. Brânza elvețiană adevărată, nu doar versiunea comercializată în masă, oferă o gamă întreagă de experiențe cremoase, tăioase și aromate. De la înălțimile Alpilor Elvețieni până la adâncurile peșterilor Kaltbach până la malurile râului Emme, iată cinci tipuri de brânzeturi produse din lapte crud de vacă din Elveția pentru a vă face să vă gândiți la brânza elvețiană într-un mod cu totul nou!

Gruyère

Învechirea în peșteră a acestei brânzeturi tare timp de cel puțin 300 de zile îi conferă o adâncime care nu se găsește în brânza obișnuită. Este densă, cu note de caramel închis, bogat și pământesc, cu o mineralitate izbitoare care te face să realizezi cât de mult a petrecut sub pământ. Această peșteră specială, Kaltbach, este situată în Valea Alpină, o zonă încărcată cu gresie și un râu rece care conferă umiditate roților. Aici, producătorii urmează aceeași rețetă care a făcut ca Gruyère să devină câștigător în secolul al XII-lea, ceea ce conferă acestei brânze elvețiene o credibilitate serioasă.

Tête de Moine

Ce este foarte interesant la această brânză elvețiană este modul de servire cu ajutorul unui aparat Girolle – un dispozitiv care taie roata subțire în flori delicate, comestibile de brânză. Numele înseamnă cap de călugăr și derivă din frăția originală care a produs acest aliment de mai bine de 800 de ani. Puteți obține această delicatesă dintr-un singur loc, Bellelay, și este una dintre puținele brânzeturi elvețiene care sunt acoperite cu o etichetă cu denumire de origine protejată. Asta înseamnă că fiecare roată pe care o încercați va fi beneficiat de ierburile și verdețurile proaspete pe care le-au mâncat vacile care pășesc în Munții Jura elvețieni, precum și de scândurile de molid folosite la maturarea brânzei timp de trei luni. În ceea ce privește aromă, de la fiecare mușcătură emană o pământesc înțepător, dar delicat, de parcă floarea de brânză a crescut într-o grădină din apropiere. Cu o mineralitate subtilă și aciditate care induce saliva, este un acompaniament grozav pentru aproape orice vin!

Appenzeller

Dintre toate brânzeturile făcute în Elveția, Appenzeller se dovedește a fi cea mai picantă, o aromă conferită prin utilizarea unei saraburi secrete pe bază de plante compusă din vin, cidru și mirodenii. Brânza are și o prospețime, de parcă ai putea gusta iarba nouă de primăvară pe care au luat masa vacile, precum și trifoiul încălzit de soarele de după-amiază. A spune că este plăcut este o subestimare. Având în vedere că această rețetă atent păzită a fost produsă de peste 700 de ani în doar 60 de fabrici de lapte din satul Appenzellerland, ei bine, nu este un șoc că brânza se dovedește a fi extraordinar de bună.

Emmentaler

Dintre toate brânzeturile, Emmentaler este cea mai asemănătoare cu ceea ce se gândesc în general oamenii din alte țări când vorbesc despre brânza elvețiană. De fapt, brânza elvețiană originală este cea care a făcut găurile atât de dragute pentru publicul larg. Primul Emmentaler a apărut în urmă cu mai bine de 800 de ani, o brânză unică creată în orașul Berna, în valea râului Emme. Astăzi, încă mai puteți găsi brânza făcută în rondele de 200 de lire sterline, un truc pe care producătorii de brânză îl foloseau pe vremuri pentru a plăti mai puține taxe pe roată.  Este o brânză delicioasă, acidulată, cu nuci, cu o notă de ierburi amare. Este podoaba perfectă pe un ton topit, pentru a acoperi o supa franțuzească de ceapă sau alături de un burger!

Vacherin Fribourgeois

Nu poți spune fondue fără să nu te gândești la acest tip de brânză elvețiană. Cei care apreciază o brânză, blândă, ar trebui să savureze  aceste delicatese de culoare fildeș până la galben pal al Vacherin Fribourgeois când este tânăr. Pe măsură ce brânza se coace, o aromă suplimentară incitantă devine parte a complexității sale. Cunoscătorii de brânză din întreaga lume apreciază delicatețea pe care Vacherin Fribourgeois o oferă fiecărui platou de brânză.

Fructă și cremoasă datorită faptului că a fost coaptă de cel puțin 12 săptămâni, Fribourg este o brânză plină de caracter. Este binevenită de către gurmanzii din lumea întreagă, în platourile de brânzeturi sau de ce nu, într-un fondue motie-motie! Vacherin Fribourgeois se asociază bine cu vinuri roșii suple, cum ar fi Syrah sau Rioja!

Comandă brânzeturile menționate printr-un simplu click aici!

 

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Call Now Button