Branzeturi frantuzesti

branzeturi frantuzesti

Branzeturi frantuzesti

Branzeturi frantuzesti

Branza frantuzeasca este produsă în Franța de mii de ani. Mulți susțin că fabricarea franceză a brânzei s-a dezvoltat cu adevărat în Evul Mediu, când mănăstirile au început să producă brânzeturi. Cu toate acestea, abia în anii 1860, când Louis Pasteur a creat procesul de pasteurizare, distribuția brânzei franceze a crescut foarte mult. Regiunile din jurul Parisului și din nord-vestul acestuia sunt specializate în brânzeturi moi maturate, cum ar fi faimoasele Brie și Camembert, în timp ce zonele din est tind să producă brânzeturi mai tari, cum ar fi Comte si Raclette. Regiunea bascilor din sudul Franței găzduiește Ossau-Iraty, o tomme delicioasă din lapte de oaie semi-moale. Indiferent de gusturile tale, există un Fromage pentru fiecare! Multe tipuri de brânză franțuzească sunt protejate sub Appellation d’Origine Controlee (AOC), cel mai înalt nivel de protecție prin lege. Legea AOC impune ca, pentru a utiliza însemnele AOC, o brânză franceză eligibilă trebuie să fie produsă în mod tradițional într-o zonă geografică determinată a Franței din lapte local.

AMIS DE LA FETE FROMAGERIE ofera o gama extrem de larga de branzeturi frantuzesti populare, precum Camembert, Brie, Comte, Buche de Chevre atat online cat si in magazinul fizic situat pe strada D.I Mendeleev 2, Bucuresti.

 

Care sunt cele mai cunoscute branzeturi frantuzesti?

BRIE

Branza frantuzeasca Brie a fost numita „Regele Brânzei” al Franței – Le Roi des Fromages – de când a câștigat un campionat de brânză în 1814. Brie este o brânză moale, coaptă, cu coajă albă înflorită, cremoasă din lapte de vacă a cărei rețetă datează din secolul al VIII-lea. Celebra brânză franceză poartă numele provinciei franceze Brie. Această brânză cremoasă franceză a fost atât de iubită încât, în timpul Revoluției Franceze, se zvonește că ultima dorință a lui Ludovic al XVI-lea a fost să guste Brie. Deși Brie a primit clasificarea AOC (Appellation d’Origine Controlee) pentru soiurile Brie de Meux și Brie de Melun, aceste tipuri de Brie sunt făcute numai din lapte crud (nepasteurizat). Interiorul branzei Brie este de culoarea paiului deschis, în timp ce coaja sa comestibilă este de un alb înflorit datorită aplicării cu spray penicillium candidum. Brie are o aromă cremoasă blândă, perfectă pentru cei cărora nu le plac brânzeturile puternic aromate. Această brânză tipică franțuzească este de obicei servită la temperatura camerei și este complementul perfect pentru fructe, vin și pâine franțuzească.

Camembert

Camembert, o altă brânză franceză moale maturată, este originară din Normandia, Franța. Deși dezvoltat cu o sută de ani mai devreme, Camembert a devenit bine cunoscut până la sfârșitul anilor 1800. O cutie rotundă din lemn este adesea folosită pentru a găzdui și transporta această brânză fragilă și moale. Cutia sa rotundă unică permite ca Camembert să fie expediat pe distanțe lungi și, ca urmare, Camembert a devenit foarte popular în alte țări, în special în SUA. Camembert de Normandie a fost certificat AOC (Appellation d’Origine Controlee) în 1983 și ulterior a primit statutul DOP (Denumire de Origine Protejată) în 1992. La fel ca Brie, Camembert de Normandie AOC autentic trebuie să fie făcut din lapte crud și, prin urmare, nu poate fi exportat către NE. Camembert face multe comparații cu Brie. În timp ce ambele brânzeturi franțuzești sunt moi coapte și au coji albe înflorite, Camembert este format în rondele mai mici și prezintă o aromă puțin mai puternică. Camembert este o brânză franțuzească din lapte de vacă, care este învechită puțin mai puțin decât Brie și este, de asemenea, cel mai bine servită la temperatura camerei când textura sa devine curgătoare. Este important de reținut că Camembert de Normandie autentic ar trebui să prezinte un „miez” mai ferm decât pasta mai cremoasă care este mai aproape de carnea de vită. Acest miez nu se dezvoltă de obicei în versiunile pasteurizate ale brânzei. Camembert se asociaza deosebit de bine cu pâine, fructe sau nuci.

Cercetatorii francezi spun ca branzeturi precum Camembert sunt pe cale de disparitie! Pentru a face brânza, producătorii iau de obicei lapte proaspăt și amestecă bacterii și ciuperci, inclusiv drojdii și mucegaiuri, iar specia pe care se bazeaza Camembert: Penicillium biforme, se gaseste tot mai greu!

Buche de Chevre

Buche de chevre are o forma cilindrica si este făcută din lapte de capră. Franța este cunoscută pentru numeroasele soiuri de brânză de capră, iar complexitatea aromei și texturii chevrei franceze este vastă, variind de la blând și moale la ascuțit și dur. Chevre moale este de obicei modelat în bușteni și poate fi aromat cu ierburi și condimente și rulat în fructe sau nuci, frunze sau flori comestibile. Chevre se topește diferit față de brânzeturile din lapte de vacă, iar versiunile mai tari de brânză de capră sunt adesea coapte pentru a crea o cremă caldă. Buche de chevre se asociaza minunat cu o baghetă franțuzească crocantă și un vin Sauvignon Blanc.

Roquefort

Roquefort, Stilton și Gorgonzola sunt considerate a fi cele mai apreciate brânzeturi albastre din lume. În timp ce Stilton și Gorgonzola sunt făcute din lapte de vacă pasteurizat, Roquefort este unic prin faptul că este făcut din lapte crud (nepasteurizat), 100% de oaie. Certificarea AOC (Appellation d’Origine Controlee) de la Roquefort prevede că această renumită brânză franceză trebuie să fie produsă numai în regiunea Roquefort-sur-Soulzon din Franța. Roquefort este învechit în mod natural în peșterile din această regiune timp de cel puțin trei luni. Este o brânză franțuzească semi-moale, fără coajă, care este acidulată și sfărâmicioasă, cu vene verzi distincte care o străbat. Laptele folosit pentru a face Roquefort este atât de prețuit încât orice lapte rămas din producția sa este salvat pentru a face brânza franțuzească Valbreso Feta.

Fourme d’Ambert

Fourme d’Ambert s-a născut în zona montană Puy-de Dome, în cele cinci districte Cantal și în cele opt comune ale Loarei. Dar istoria sa se întoarce la druizii din Galia care, conform legendei, erau pasionați de această brânză albastră. Gustul său unic derivă din faptul că vacile sunt mulse la altitudini cuprinse între 600 și 1.600 de metri, rezultând un gust unic de „terroir”, reflectând specificul zonei. Maturată timp de o lună în pivnițe răcoroase și umede, brânza este înțepată pentru a aerisi interiorul și pentru a permite dezvoltarea mucegaiului albastru. Fourme d’Ambert este cea mai blândă brânză albastră.

Morbier

Această brânză franțuzească cu coajă spălată are o linie neagră de cenușă vegetală care trece prin burtă, care separă Morbierul în două jumătăți distincte. Linia de frasin este cea mai intrigantă trăsătură distinctivă a lui Morbier. Întorcând ceasul cu două secole înapoi, micii fermieri din regiunea natală Franche-Comté obișnuiau să facă această brânză într-un proces în două etape, în principal pentru că trebuiau să-și mulgă vacile de două ori pentru a produce suficient caș pentru a produce o roată plină. Cașurile de lapte de dimineață au fost adăugate în formă și acoperite cu un strat protector fin de cenușă. Seara, au adăugat caș de la a doua muls, punând stratul de cenușă între caș. Astăzi linia de cenușă este pur decorativă, dar menține istoria interesantă a acestei brânzeturi blânde, ușor aromate.

Reblochon

Reblochon este o brânză franțuzească moale, cu lapte crud de vacă, care este maturată în peșteri și pivnițe din regiunea Haute Savoie. Daca esti in Evul Mediu, fermierii se afla in platou si este asezat in turn. Pentru a plăti mai puțin, nu și-ar mulge complet vacile. This means that the fermierii terminau de muls vacile și constatau că laptele de la a doua mulgere era mult mai bogat decât primul. On folosit acest lapte pentru a face brânză Reblochon. Reblochon este o brânză franțuzească cu coajă spălată, cunoscută pentru aroma sa înțepătoare. Reblochon a primit certificarea sa Franceza AOC (Appellation d’Origine Controlee) in 1958.

Ossau-Iraty

Această brânză de oaie veche de peste 1000 de ani din partea de sud-vest a Franței a fost folosită ca monedă în secolul al XIV-lea, deoarece brânza a fost prima sursă de venit pentru ciobanii originari din această parte a țării. Numele acestei brânzeturi franțuzești adesea trecute cu vederea își face ecoul originilor din valea Ossau din Bearn și masivul Iraty din Țara Bascilor. Ossau-Iraty se păstrează mult timp și se servește în mod tradițional cu dulceață de cireșe negre. Ne place textura sa satinată și aroma netedă și dulce.

Daca vrei sa degusti branzeturile frantuzesti mai sus mentionate, fa-ne o vizita pe strada Mendeleev 2, Amzei, Bucuresti sau comanda online pe www.amisdelafete.com cu posibilitate de livrare in toata tara!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Call Now Button