Branzeturi italiene

branzeturi italiene mozzarella

Branzeturi italiene

 BRÂNZETURI ITALIENE

Istoria brânzei italiene a început cu peste 2.000 de ani în urmă, în timpul erei Imperiului Roman. Încă din secolul I d.Hr., romanii au inventat prese de brânză pentru a presa cașul de brânză. Romanii au creat chiar și o bucătărie separată de brânzeturi, numită caseale, pentru a-și rafina expertiza în fabricarea brânzeturilor italiene. În zonele mai populate, au existat zone din orașe care erau dedicate afumării brânzei italiene de casă. Imperiul Roman a continuat să perfecționeze procesul de fabricare a brânzei și și-a dispersat și asimilat tehnicile de maturare a brânzei italiene în tot imperiul său din Europa. După căderea Imperiului Roman, multe dintre tehnicile italiene de fabricare a brânzeturilor pe care le-au inițiat au fost în mare parte abandonate, doar pentru a supraviețui în zone izolate, cum ar fi în munți sau mănăstiri, unde călugării au creat brânzeturi de mănăstire pe baza inovațiilor romane. Statele italiene individuale și-au dezvoltat propriile identități și tradiții, ceea ce a rezultat în brânzeturi unice pentru fiecare regiune a Italiei. Ingredientele și obiceiurile locale ar juca un rol important în tipurile de brânzeturi italiene produse în întreaga peninsula italiană. Există sute de soiuri de brânzeturi italiene: Parmigiano Reggiano, Mozzarella și Provolone sunt doar câteva dintre tipurile uimitoare produse în regiuni care variază de la Lombardia în nord, prin Toscana până la Sicilia în sud. Calitatea este accentuată în ceea ce privește producția de brânzeturi italiene, deoarece există multe conzorzios, sau consorții. Acestea sunt organizații de control al calității create pentru a proteja și supraveghea producția de tipuri de brânzeturi italiene protejate în Italia. Multe tipuri de brânză italiană au primit statutul DOP (denumire de origine protejată). Statutul DOP stabilește metode tradiționale de producere a unei brânzeturi italiene și asigură că aceasta este făcută cu ingrediente locale doar în regiunile interzise ale Italiei.

Tipuri de brânzeturi italiene

Burrata

Burrata este o brânză italiană unică, obținută prin crearea unui sac de Mozzarella proaspătă, umplându-l fie cu smântână, fie cu unt, apoi legand sacul pentru a menține umplutura la loc. Varietatea umplută cu smântână se numește Burrata alla Panna, unde crema este îmbunătățită cu adăugarea de bucăți tăiate de Mozzarella proaspătă. Tipul umplut cu unt se numește Burrata Burro. De fapt, cuvântul Burrata înseamnă „unt” în italiană, însă soiul Alla Panna este mult mai popular pe piața de astăzi decât tipul de Burrata umplut cu unt. Odată ce Burrata este tăiată, umplutura dulce de cremă delicioasă curge pentru a acoperi farfuria, astfel încât Burrata trebuie consumată dintr-o singură ședință. Burrata a fost făcută pentru prima dată la începutul anilor 1900 în zona Murgia din regiunea Apulia, iar în anii 1950 a câștigat popularitate ca modalitate prin care fabricile de brânză din întreaga Italie să-și folosească resturile de Mozzarella. Această brânză italiană este perfectă atunci când este asociată cu pâine crustă, roșii feliate și un strop de ulei de măsline extravirgin.  In sezonul cald o poti gasi la noi la Fromagerie, pe strada D.I Mendeleev 2, Amzei, Bucuresti.

Fontina

Această brânză italiană este adesea numită Fontina Val d’Asota sau Fontina Valle d’Aosta, dar adevăratul său nume este pur și simplu Fontina, ultima parte a titlului aducând un omagiu regiunii sale de producție. Fontina este o brânză cu corp mediu, ușor picant, semi-moale, din lapte de vacă, din Valea Aosta, în colțul de nord-vest al Italiei, chiar la sud de Elveția. O brânză alpină, Fontina este de culoare galben pal, cu coaja naturală portocalie-maro. Această brânză italiană este destul de aromată și, în special, este disponibilă numai ca brânză cu lapte crud. Fontina este o brânză de topire excelentă, care face un topping de pizza foarte aromat și este, de asemenea, deosebit de delicioasă ca brânză de desert. Fontina a fost una dintre primele brânzeturi cu Denumire de Origine Protejată (DOP) din Uniunea Europeană, ceea ce impune ca această celebră brânză italiană să fie produsă prin metode specifice în Valea Aosta a Italiei.

Grana Padano

Dezvoltat cu aproape 1.000 de ani în urmă de călugării cistercieni, Grana Padano este una dintre cele mai populare brânzeturi din Italia. Grana Padano este o brânză italiană tare din lapte crud de vacă, care are o aromă puternică, dulce. Grana Padano este numită pentru textura sa sfărâmicioasă asemănătoare cerealelor, deoarece Grana provine de la cuvântul pentru „granulos” în latină. Grana Padano este adesea comparat cu Parmigiano Reggiano și, de fapt, ambele tipuri de brânză italiană sunt făcute din aceeași rețetă. Pe măsură ce Grana Padano este învechit (până la 30 de luni), aroma sa devine mai robustă și mai complexă. Grana Padano este o brânză italiană cu denumire de origine protejată (DOP), care specifică faptul că Grana Padano trebuie produs în zonele din Valea Po din regiunile Piemont, Lombardia, Veneto, Trentino sau Emilia-Romagna din Italia.

Gorgonzola

Această faimoasă brânză albastră italiană vine în două soiuri distincte: Dolce (dulce și cremoasă) și Mountain (fierbinte și semi-moale). Ambele tipuri sunt produse din lapte de vacă exclusiv în regiunile Piemont sau Lombardia din Italia. Gorgonzola a fost numit după orașul cu același nume și este produs din secolul al IX-lea. Striată cu un mucegai specific albastru-verde numit Penicillium Glaucum, pasta de Gorgonzola este de culoare albă până la galben pal. Savoarea Gorgonzola de Munte se situează undeva între blând și ascuțit, în timp ce soiul Dolce este moale și cremos. Din 1996, Gorgonzola este brânza italiană cu Denumire de Origine Protejată (DOP), ceea ce impune ca Gorgonzola să fie produs folosind metode specifice numai în regiunile sale de origine din Italia. Gorgonzola este excelent în salate, precum și în multe rețete de paste, risotto și carne de vită. Gorgonzola este excelent și în supe, sosuri sau sosuri și adaugă un gust unic deserturilor atunci când este asociat cu fructe proaspete precum mere, struguri sau pere.

Mozzarella
Mozzarella este o brânză italiană proaspătă făcută din lapte de vaca sau bivoliță. Această brânză italiană legendară este o adevărată delicatesă, care are o aromă bogată, ușor acrișoară, cu o aromă oarecum ierboasă. Mozzarella di buffala a primit statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP) în Uniunea Europeană, care desemnează metodele și regiunile de producție a Mozzarella di Bufala în Italia. In sezonul cald poti gasi Mozzarella si la noi la Fromagerie, pe strada D.I Mendeleev 2, Amzei, Bucuresti.

Parmigiano Reggiano

 Parmigiano Reggiano este o brânză italiană tare, sfărâmicioasă, făcută din lapte crud de vacă, învechit de obicei între 18 și 24 de luni. Parmigiano Reggiano este dulce și fructat, cu coaja tare galben închis. Această brânză italiană cea mai faimoasă este numită pentru zonele de producție din provinciile italiene Parma și Reggio Emilia. Parmigiano Reggiano este o brânză cu denumire de origine protejată (DOP) care, conform legislației Uniunii Europene, impune ca brânza să fie produsă numai în aceste provincii. Multe brânzeturi care încearcă să imite Parmigiano Reggiano sunt numite de obicei „parmezan” sau pot fi numite și „tip de brânză italiană tare”. Folosit adesea ca brânză de răzuit, Parmigiano Reggiano este excelent în supă, salate, vițel, pui sau paste. Cu toate acestea, această brânză italiană suculentă este la fel de acasă ca parte a unui fel de antipasto, tăiată și stropită cu ulei de măsline extravirgin și asortată cu măsline, Prosciutto di Parma și grissini.

Pecorino Toscano
Pecorino Toscano este o brânză italiană tare din lapte de oaie din Toscana, Italia. Este blând, cu note de lămâie când este proaspăt, dezvoltând mai multă îndrăzneală și un gust de miere când este în vârstă. Numele lui Pecorino Toscano este derivat din cuvântul pecora, care înseamnă „oaie” în italiană și Toscana, adică „de Toscana”. Pecorino Toscano proaspăt este maturat pentru doar 30 de zile și până la un an atunci când este vândut ca brânză italiană învechită. Pecorino Toscano este o brânză cu Denumire de Origine Protejată (DOP) în Uniunea Europeană, care impune ca această brânză italiană să fie produsă folosind metode specifice și numai în regiunea Toscana din Italia.

Pecorino Romano

Pecorino Romano este o brânză italiană tare făcută 100% din lapte de oaie. Originar din epoca romană antică, Pecorino Romano este una dintre cele mai vechi brânzeturi din Italia. Această brânză italiană sfărâmicioasă este mai sărată decât alte brânzeturi italiene tari, cum ar fi Parmigiano Reggiano și Grana Padano. Ascuțimea lui Pecorino Romano depinde de maturitatea sa, devenind din ce în ce mai îndrăzneață odată cu vârsta. Pecorino Romano Genuino este un nume folosit atunci când această brânză italiană este produsă în Lazio, zona sa inițială de producție. Cu toate acestea, majoritatea Pecorino Romano de astăzi este făcut pe insula Sardinia. Este o brânză cu denumire de origine protejată (DOP) în Uniunea Europeană, care impune ca Pecorino Romano să fie produs folosind metode specifice în Italia. Pecorino Romano este o brânză de răzuit excelentă, mai ales atunci când este servită cu paste, supe sau salate, dar este poate prea sărat și copleșitor pentru a fi savurat de majoritatea oamenilor ca brânză de masă. Piave: Această brânză relativ nou-venită este o brânză italiană galben-pai făcută din lapte de vacă în Valea râului Piave din Veneto, în nordul Italiei.

Provolone

​​Produs inițial în sudul Italiei, Provolone este considerat a fi brânza națională a Italiei. Fabricat acum în nordul Piemontului și Lombardia regiunilor Italiei, Provolone este un membru al aceleiași familii de brânzeturi ca și mozzarella, numite brânzeturi întinse. La fabricarea sa, cașul este întins, apoi modelat în formă de pară, minge sau cilindru. Provolone este apoi atârnat și învechit în pivniță timp de trei până la douăsprezece luni, unde își dezvoltă coaja și caracterul picant. Provolone este mai uscat și mai tăios decât mozzarella, făcând din această brânză italiană o alegere excelentă pentru sandvișuri sau pentru utilizare ca brânză de masă.

Taleggio

Un membru al familiei de brânzeturi Stracchino, Taleggio este o brânză italiană moale și înțepătoare din lapte de vacă, produsă în provincia Bergamo din Italia. Taleggio are o textură untoasă și o aromă fructată, ușor sărată, cu o coajă necomestabilă. Savurați Taleggio ca un aperitiv cu pâine italiană crocantă sau topește Taleggio într-un fel principal sau pe legume.

Dacă esti in cautare de brânză italiană gourmet, descopera intregul nostru portofoliu aici.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Call Now Button