De la food trucks la wine trucks

20 septembrie 2019 - Food

Popularitatea „food truck-urilor” este în continuă ascensiune în România. În timp ce unii oferă bucătării gourmet sau exotice pentru a schimba burgerii veșnici, Amis de la Fete face un pariu mai original: acela de a oferi vin, raclette și aperitive franțuzești care merg bine cu festivalurile și nu numai.

De ce? Peste tot în lume wine & food truckurile vin să ofere consumatorilor un nou mod de a descoperi vinul și bucătării de calitate.

Ca si food truckurile, conceptul de wine truck provine din Statele Unite, ceea ce nu este foarte surprinzător, deoarece cele două concepte sunt, în cele din urmă, foarte asemănătoare. Ideea de a gusta produse într-un mod original, prietenos și nomad, cu trucks care călătoresc prin țară în întâmpinarea consumatorilor.

În Franța, unul dintre primele “wine tasting trucks” a fost lansat de către doi americani, Amy Lillard și Matthew Kling, viticultori din 2005, la proprietatea La Gramièrein the Gard. Pentru a-și crea un camion de degustare, Amy și Matthew au cumpărat și renovat un CITROËN TUB foarte vintage. “La Gramière Super Wine Tasting Truck” a făcut prima călătorie pe piața nocturnă Uzès în iulie 2012 și continuă să călătorească în regiune, la piețele de noapte și alte evenimente când vremea este bună. Dacă aveți noroc, puteți avea chiar un aperitiv în podgoriile Domaine La Gramière!

Un alt exemplu de success story vine de la Arnaud Granel, Jean-Baptiste Bru și Olivier Granel, care s-au alăturat pentru a lansa conceptul de “wine art nouveau”. Trucking Trucks Drinkers este situat în apropiere de Toulouse, si este un trio: servește ca un magazin alimentar, un wine bar și un spațiu de degustare care călătorește. Grupul oferă produse locale, lichide, desigur, dar și solide, direct din Languedoc și Roussillon, care funcționează pe piețele municipale, în principal în Vieille-Toulouse, dar pot fi întâlniti și la aperitive sau la evenimente private din zona respectivă.

Clément Georgeton, un fost comerciant de vinuri pariziene, a lansat truck-ul  “The Nomadic Cellar” în noiembrie 2015, în Reims. Vei găsi “Pestera Nomadică” in piețele din Reims, dar Clément Georgeton nu intenționează să se oprească acolo, deoarece ar dori să propună “La Cave Nomade” ca un bar de vin pentru evenimente și petreceri private.

În timp ce wine truck-urile au succes atât cu publicul larg acestea sunt extrem de populare și pentru branduri renumite ca instrument de comunicare. Reprezintă o modalitate originală de a oferi consumatorilor vinuri dintr-o anumita regiune viticolă. În octombrie 2013 vinurile Corbières si-au lansat truck-ul in timpul unei campanii de comunicare in Paris. Au traversat capitala Frantei alaturi de 2 camioane – The Smoking Truck și Cantine California și au livrat 45 – ateliere de degustare, conduse de sommelierul Emmanuel Delmas, și wine & aperitiv pairing create de partenerii “camioanelor”.  Mobilitatea, iubirea pentru vin și voie bună sunt ceea ce au în comun exemplele mai sus menționate. Asta explică succesul lor cu iubitorii de vin care o văd ca o modalitate simplă de a înțelege lumea vinului.

Lasă un răspuns

Scroll Top